Lesvormen

Inner Flow Yoga
In de Inner Flow Yoga les laat je je mee voeren in een reeks van ontspannende, helende Yoga-oefeningen.
Deze les draait voornamelijk om ontspanning, de verbinding tussen lichaam en geest en balans. Een sterk fundament en een gevoel van heelheid is van belang in het drukke bestaan. Via Asana (Yogahoudingen) en Pranayama (ademhalingsoefeningen) leer je spanning in je lijf los te laten. In de les werk je aan een krachtige, heldere geest. Tijdens het lesgeven wordt gebruik gemaakt van de 100 deugden reflectiekaarten (innerlijke kwaliteiten waar iedereen over beschikt), ook de chakra’s komen aan bod. Bewustwording loopt als een rode draad door de les. Je leert over je systeem, waardoor je – met regelmatige beoefening – gemakkelijk terug kan vallen op de juiste tools, zodat je ontspannen om kunt gaan met alles wat zich voordoet in het dagelijks leven. (Docent: Sheba)

Deugden
Tijdens de lessen maak ik veel gebruik van deugdenkaarten. Op een deugdenkaart staat een innerlijke kwaliteit omschreven die tot bloei komt wanneer je er aandacht aan besteed. We zijn met deze eigenschappen geboren en ze zijn allemaal in ons aanwezig. Voorbeelden van deugden zijn: liefde, begrip, assertiviteit, tact, matigheid, vergevingsgezindheid, passie, vreugde en zuiverheid. Doordat je je tijdens de yogahoudingen en meditaties met een deugd bezighoudt, dringt hij tot je door. Zo ontwikkel en stimuleer je dus je innerlijke kwaliteiten. Dit is een enorme bijdrage aan balans in het leven! Daarnaast trekken we vaak een kaartje om vanuit andere perspectieven naar onszelf of naar een situatie te kijken.

Chakra’s
Een chakra is een opslagplaats van energie. Je kunt het visualiseren als een draaikolk die de energie door het lichaam laat stromen. Adem is levensenergie. Vaak zie je dat mensen door stress, druk van de maatschappij en problemen verkeerd gaan ademen. De adem stroomt niet lekker door het lichaam en zo loopt een chakra vast. De chakra’s spelen tijdens de yogaoefeningen een grote rol. Je leert tijdens de lessen waar chakra’s voor staan en hoe je ze in balans kunt krijgen. Door deze kennis zul jij je eigen lichaam beter leren begrijpen. Tijdens de yogales werken we aan balans in de chakra’s door middel van yogaoefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie.

Stress Relief Yoga
Zachte yoga met focus op de ademhaling, waarbij het lichaam ruimte krijgt om te ontspannen en om nieuwe energie op te doen. We combineren rustige, meditatieve houdingen met vloeiende series. De les helpt je om stress los te laten, leert je bewuster te voelen in je lijf en geeft rust in je hoofd. (Docent: Julia)

Zhineng Qigong
Zhineng Qigong is een Chinese bewegingsleer, ook wel beschouwd als meditatie in beweging. Eeuwenoude kennis en ervaring op het gebied van Qigong gecombineerd met moderne medische inzichten vormen de basis van Zhineng Qigong. De zachte, ronde patronen van de oefeningen en de rustgevende meditaties maken deze Chinese bewegingsleer tot een weldaad voor lichaam en geest. Je zult je niet alleen energieker en vitaler voelen, maar ook evenwichtiger en kalmer.

Het regelmatig beoefenen van Zhineng Qigong zorgt voor een optimale verbinding tussen lichaam en geest. Door de fysieke bewegingen gaan de meridianen volledig open en kan de qi (energie) vrijelijk door het lichaam stromen. Hierdoor wordt je je gaandeweg steeds bewuster van hoe je lichaam aanvoelt en waar zich energie blokkades bevinden. Het mentale resultaat van de oefeningen uit zich vooral in een meer gebalanceerde omgang met werkdruk, spanning en tegenslag in het dagelijkse leven. Je zult beter in staat zijn aan te voelen wat je, zowel fysiek als mentaal, nodig hebt om in balans te blijven en vanuit je vernieuwde staat van bewustzijn daar ook telkens voor kiezen. (Docent: Yvonne)

Dit is o.a. wat Zhineng Qigong zowel voor je lichaam als geest doet:

  • Houdt het zenuwstelsel in balans; stress krijgt geen vat.
  • Houdt bloeddruk in evenwicht en verbetert bloedsomloop; je bent in balans.
  • Versterkt het immuunsysteem; krachtige afweer van schadelijke invloeden van buitenaf.
  • Vitaliseert het skelet; je houding blijft soepel en jong.
  • Rekt en strekt spieren en gewrichten; bevordert je flexibiliteit.
  • Voedt en ondersteunt de longen; opnemen wat goed voor je is, loslaten wat schadelijk is.
  • Stimuleert de spijsvertering; alleen wat gezond is blijft, wat ongezond is wordt afgevoerd.
  • Houdt de organen soepel; stabiliteit en vitaliteit.

Voor meer rust in het dagelijks leven is Zhineng Qigong ideaal!